Samples van hoge kwaliteit

Van deze achtkanaals sample set gebruik ik slechts het stereokanaal met de DRY opnamen. Het gedrag van de tonen is vanaf de aanspraak, de opbouw van de toon en het beëindigen van de toon met alle bijeffecten in de sample vastgelegd. Het zijn grote bestanden, omdat er naar is gestreefd alle details van de karakteristieke eigenschappen weer te geven. Niet alleen de transparante Helderheid, maar ook de lieflijke Poëzie en de diepe Gravität. Vooral de laatste is moeilijk in samples vast te leggen, maar bij de laatste sample sets van Sonus Paradisi is er veel aandacht aan geschonken.

Twee kanalen (stereo) met DRY samples laten de klanken horen die bij dit orgel exact hetzelfde zijn, als de klanken die de organist aan de speeltafel hoort. Met de akoestiek uit de Convolutiegalm wordt het orgel in Noordwolde goed weergegeven.

Orgel in Noordwolde

Over het eerste orgel is weinig bekend, maar gedocumenteerd is het jaar 1570.
Hendrik en Johan Huisz bouwden in 1658 een drie klaviers orgel en gebruikten een groot deel van de pijpen uit 1570. Berend Huisz (Huß) was hun broer die als orgelmaker in Stade Noord-Duitsland werkzaam was en zijn werkplaats naliet aan Arp Schnitger. Opvallend is de Bazuin die in 1621 is gemaakt het oudste pedaaltongwerk ter wereld is.

Heinrich Hermann Freytag restaureerde het orgel in 1802 met 20 registers verdeeld over Pedaal, Hoofdwerk en Positief. Het oude pijpwerk was in goede staat en is door Freytag in het gerestaureerde orgel geplaatst. In 1833 heeft Antonie Lohman onderhoudswerk aan het orgel verricht, de pijpen geïntoneerd en de stemming aangepast. Daarna is in 170 jaar niets aan het orgel veranderd.

2004was het orgel dringend aan een grote restauratie toe en die werd gedaan door Mense Ruiter. Hij ging uit van de staat van 1833 en eerbiedigde de historisch waarde van het meer dan 400 jaar oude pijpwerk. Het orgel heeft een klankrijk Hoofdkoor, een grote verscheidenheid aan Fluiten. De in 1833 gemaakte Viola di Gamba werd gehandhaafd om zijn lieflijk karakter. De stemming is gereconstrueerd naar Het Lohman-orgel van Farmsum (1/8 komma en deels 1/16 komma - Klaas Bolt) A= 465 Hz.
   Deutsch
    English
start
huisorgel
hauptwerk
martini
buckeburg
arnstadt
prytanee
ludingworth
klapmeyer
noordwolde1
noordbroek
bader
convolutie
intonatie
sample sets
boekenhw
contact
tafelpositief
boeken over orgebouw
betellen van boeken
metalen pijp maken
prestant
holpijp
mini-orgel