Grande Organo

Principale                   16'
Principale                    8'
Flauto doppio              8'
Gamba                       8'
Ottava                        4'
Flauto                         4'
Duodecima             2 2/3'
Quintadecima              2'
Ripieno 4/6 file       1 1/3'
Cornetto 5 file             8'
Tromba                     16'
Tromba                      8'
Tuba                          8'

Campana (Klokkenspel)
Klanken van Mascioni-orgels

Het orgel in Alessandria kende ik nog niet, maar wel enkele andere orgels van Mascioni. Het orgel in Giubiasco in Zwitserland heb ik bespeeld en genoten van de barokke klankkleuren. De klanken van de Noord-Europese orgels verschillen sterk van de orgels in Zuid-Europa. De Italiaanse orgelbouwers maken de orgels altijd voor kerken met een grandioze akoestiek. Daarom hoeven de klanken niet krachtig te zijn en kan de winddruk laag blijven, vaak minder dan 50 mmWK. Een lage winddruk betekent dat de pijpen laag worden opgesneden, wat gunstig werkt op de klanken. Er ontstaat een rijke boventoonontwikkeling die de ruimte vult met helder zingende tonen. Ook de pedaaltonen van de sample set zijn niet luid, maar klinken met een diepe gravität in mijn huiskamer. Een prachtige basis voor het hele orgel.

Huisorgels werken altijd op een lage winddruk en laten aangename klanken horen. Diverse huisorgels heb ik gebouwd met een Italiaanse mensuur voor de pijpen. De klankkleuren zijn helder en lieflijk. Zo klinkt dit Mascioni-orgel ook, maar nu met de akoesiek van de kerk

De ontwerpers van Mascioni hebben naast hun eigen opvattingen over orgelklanken ook altijd grote belangstelling getoond voor de klanken en de mensuren van de Noord-Europese orgelbouwers. Hun werkplaatsen hebben ze bezocht en pijpen in dezelfde mensuur gemaakt om de klankschoonheid ervan te begrijpen. Het devies van Mascioni is kennisnemen van andere stijlen en de goede eigenschappen op eigen manier toepassen.

Overal in Europa hebben de orgelbouwers tot eind 18e eeuw de beste pijpen gemaakt. Een pijptoon die altijd met een voorlopertoon begon als een accent op het begin van de toon. Overeenkomend met een blaasinstrument van een orkest; daar klinkt de toon ook met een accent op het begin.

Vanaf de 19e eeuw vonden de orgelbouwers het accent op het begin van de toon niet meer belangrijk. De kernen van de pijpen werden van veel kernsteken voorzien, zodat de toon accentloos, maar ook karakterloos begon. De winddruk werd flink verhoogd om krachtige tonen te ontwikkelen.
Orgels van Bätz-Witte, Maarschalkerweerd, Adema zetten hier het degeneratieproces van de orgelpijpen in gang. Als reactie daartegen ontstond begin 20e eeuw de Orgelbewegung, maar er waren geen vakmensen die de oude bouwwijze nog kenden; het vak orgelbouw moest opnieuw worden ontdekt. In de tweede helft van de 20e eeuw is dat langzaamaan weer gegroeid. Tegenwoordig maakt elke orgelbouwer de pijpen weer, zoals dat in de oude tijd gebeurde. Mascioni heeft in dit proces een leidende rol gespeeld.

De orgels zoals ze bij Mascioni door zes generaties vanaf 1829 zijn gebouwd, waren goed gedocumenteerd. Bij de ontwikkelingen die teruggrepen op de oude bouwwijze, wisten ze hoe ze pijpen met een barokklank of iets van latere stijlen konden maken. Deze manier van pijpen maken konden ze snel toepassen, weer als vanouds met een minimum aan kernsteken. Kernsteken zijn soms nodig om een snelle aanspraak te bevorderen, maar het gaat altijd ten koste van de boventoonvorming.

Bij het intoneren van de samples van dit Mascioni-orgel viel me de perfecte kwaliteit van de orgelpijpen op. Het Mascioni-orgel van Giubiasco (bij Bellinzola) heb ik in Zwitserland bespeeld. Dat waren barokklanken van hoge kwaliteit en toch verschilde het karakter met de barokorgels in de noordelijke omgeving. Ook dit Mascioni-orgel in Alessandria heeft een eigen stijl, het is meer romantisch-symfonisch gericht, maar ook geëigend om muziek van Bach stijlvol te spelen. Een compliment voor Mascioni en ook voor Piotr Grabowski die de klanken voortreffelijk in de samples heeft opgeslagen.

Pedale

Contrabasso              16'
Subbasso                  16'
Quinta                10 2/3'
Basso                        8'
Flauto                       8'
Corno                        4'
Bombarda                 32'
Bombarda                 16'
Controfagotta           16'
Fagotto                     8'
Tuba                         8'
  Deutsch
   English
Positivo

Principale                    8'
Flauto a camino           8'
Ottava                        4'
Flauto a cuspide           4'
Flauto in XII          2 2/3'
Ottavina                     2'
Terza                    1 3/5'
Cembalo 2 file             1'
Cromorno                    8'
Tuba                          8'


Mascioni-orgel Alessandria Italië


Alessandria is een stad in het noordwesten van Italië, precies tussen drie grote steden: Milaan, Turijn en Genua. Hier bevind zich de kerk die gewijd is aan San Giovanni Evangelista gebouwd in 1905 en in de afgelopen jaren met veel zorg gerestaureerd.

Dankzij de inspanningen van de pastoor van de kerk, Don Claudio Moschini, werd het nieuwe orgel in 2010 gebouwd door de vooraanstaande orgelbouwersfirma Mascioni. Het orgel kreeg 45 registers verdeeld over drie manualen bestaande uit 5 divisies:
Grande Organo, Positivo, Recitativo espressivo, Pedale en Tuba.

De klanken zijn gericht op symfonische composities in oude stijl inclusief die van de romantische tijd en is ontworpen door M°Massimo Nosetti. Een van de zeer interessante kenmerken is het hogedruk Tuba 8'-register die door aparte windmotor gevoed wordt met een druk van 400 mmWK, uniek in Italië.

In de sampleset zijn een paar kleine wijzigingen aangebracht. Op het echte instrument is het mogelijk om het Tuba-register te koppelen aan alleen het 1e manuaal en pedaal (niet afzonderlijk van elkaar), of aan het 3e manuaal. In de sampleset is de tuba op elk klavier afzonderlijk beschikbaar.

Het orgel in de kerk heeft één tremulant voor het hele orgel. In de sample set is de tremulant per manuaal te kiezen.

Ook zijn er twee nieuwe stops toegevoegd: Clarone 4′in Recitativo espressivo-divisie en Bombarda 32 in Pedale, resulterend in een totaal van 47 registers.
De klavieren hebben een omvang van C tot c4 (61 noten) en het pedaal van C tot g1 (32 noten).

Vanwege het doordachte concept en de kleurrijke registers van het orgel, wordt het door veel organisten algemeen gezien als een uitzonderlijk mooi en zeer veelzijdig instrument. Verschillende van hen gaven te kennen dat zij enthousiast waren over de bijzondere kwaliteiten van het instrument en prachtige akoestiek van de kerk.

Recitativo Espressivo

Controgamba             16'
Principale                    8'
Corno di notte             8'
Salicionale                  8'
Voce Celeste               8'
Flauto octaviante         4'
Flautino                      2'
Terziana 4 file        5 1/3'
Plein Jeu 3/5 file          2'
Tromba armonica          8'
Oboe                          8'
Voix Humaine 8'
Clarone 4'
Tuba 8'


Mascioni Orgelbouw in Azzio Italië

Mascioni, gevestigd in Noord-Italië is een van de oudste orgelbouwers in Europa. Aangevangen in 1829 groeide het bedrijf tot een van de meest ervaren bedrijven en bouwden ze orgels in verschillende stijlen. Op dit moment bouwt en restaureert de zesde generatie orgels van uitmuntende kwaliteit.

Elk onderdeel van een Mascioni-orgel wordt in eigen beheer gemaakt. Bijzonder houtsoorten rijpen in een speciale houtopslag en worden ambachtelijk verwerkt. Pijpen worden gemaakt door vakmensen op dezelfde manier als hun vaders ze maakten.

Maar traditie mag vooruitgang nooit in de weg staan. De medewerkers volgden workshops in heel Europa om nieuwe vaardigheden en technologieën te leren kennen. Ingenieurs, intonateurs, architecten en musici maken deel uit van het team. De orgels die zij ontwierpen en bouwden gaan naar alle delen van de wereld.

Europa, vooral Italië, is ook een schatkamer van historische orgels. Mascioni doet in alle landen research om  vaardigheden op te bouwen naar de historische klanken en kan stemmen uit het verleden herscheppen.

Mascioni is ook een erkende autoriteit op het gebied van verantwoorde restauratie. Met het restaureren van historische orgels is vakmanschap dat in nieuwe orgels wordt toegepast.

start
huisorgel
hauptwerk
stertzing
reil
leens
martini
noordbroek
duren
alessandria
oloron
arnstadt
baumeister1
buckeburg
prytanee
convolutie
intonatie
boekenhw
contact
boeken over orgebouw
prestant
linkedsites